Riskas Snickeri

Riskas Snickeri on yksi Suomen johtavista sisustuspuusepänverstaista. Yrityksellä on yli 75 vuoden kokemus venealalta. Valmistamme luksusluokan sisustuksia purje- ja moottoriveneisiin, laivoihin sekä julkisiin rakennuksiin. Työmme perustana ovat intohimo laadukkaaseen käsityöhön, tarkkuus ja korkeat laatuvaatimukset.

rurik-riska-riskassnickeri

Rurik Riska (1925-2016) 

Historiamme

Menestyksemme perustuu yrityksen historiaan ja arvoihimme, jotka näkyvät kaikessa toiminnassamme. Olemme aina panostaneet henkilöstöömme, koska ihmiset ovat yrityksemme kiistatta tärkein resurssi. Henkilökuntamme pitkän työkokemuksen ja taidon ansiosta emme koskaan joudu tekemään kompromisseja valmistamiemme sisustustuotteiden laadun tai toiminnallisuuden suhteen. Asiakkaanamme voit luottaa siihen, että toteutamme toiveesi ja teemme kaikki yksittäiset työvaiheet huolellisesti ja tarkasti.

Historiamme osoittaa, että elämässä on uskallettava tehdä sitä, mikä eniten inspiroi, vaikka se tarkoittaisi yrityksen toiminnan aloittamista kanalassa tai opintojen keskeyttämistä. Historiamme ulottuu sadan vuoden taakse, ja tarinan keskiössä ovat Bernt Riskan (toimitusjohtaja ja yrityksen perustaja) isän kiinnostus veneisiin sekä Thomas Kullan (osaomistaja) isä ja hänen veneinnostuksensa. Haluatko kuulla tarinan aivan alusta? Tule siinä tapauksessa mukaan aikamatkalle 1900-luvun sodanjälkeiseen Suomeen.

Riskas Snickerin perusta valetaan

Vuonna 1947 Rurik Riska, Bernt Riskan isä, aloittaa pienimuotoisen verstastoiminnan perheen pihalla sijaitsevassa kanalassa. Ensimmäinen työntekijä aloitti työpäivänsä hätistelemällä kanat pihamaalle, joten alussa rima ei ollut kovin korkealla. Rurikin verstaan nimi oli Riskas Snickeri, mutta se ei ollut sama Riskas Snickeri, jonka Bernt kolmekymmentä vuotta myöhemmin perusti. Aluksi verstaalla valmistettiin pääasiassa ovia ja ikkunanpokia, mutta pari vuotta myöhemmin veneitä valmistava Finnark astui kuvaan mukaan. Kului muutama vuosi ja verstaalla alettiin valmistaa venesisustuksia vastaperustetulle yritykselle nimeltä Nautor, kun Rurik Riska oli ollut yhteydessä Nautorin perustajaan Pekka Koskenkylään. Rurik Riska oli nimittäin pintakäsittelyn mestari, ja Nautorille valmistetut sisustukset menivät multimiljonäärien käyttöön. Syksyllä 1967 silloinen Riskas Snickeri siirtyi Nautorin palvelukseen ja Rurik Riskasta tuli Nautorin verstaan päällikkö. Hän toimi Nautorin teknisenä päällikkönä aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

historia-puusepänverstas

Bäckas Kruunupyyssä. Vasemmalla olevaa kanalaa laajennettiin ja siitä tuli verstas.

Riskas-Snickeri-Kekkonen-Puuseppä

”This is tri gang lacka”
– Rurik Riska​

Tärkeitä vieraita verstaalla vuonna 1980. Kuvassa keskellä Urho Kekkonen ja Rurik Riska. Vasemmalla Wilh.Schuman Ab:n toimitusjohtaja Gay Ehrnrooth ja oikealla Norjan kuningas Olav V. Krister Cygnell näyttä,ä miten puusisustuksen upea viimeistely syntyy. ”This is tri gang lacka”, Rurik Riska toteaa presidentti Kekkoselle. Tämä on legendaarinen sitaatti, joka elää verstaalla vielä tänäkin päivänä.

Bernt Riska vie perintöä eteenpäin

Nyt siirrymme suloiselle 80-luvulle, jolloin nykyinen Riskas Snickeri sai alkunsa. Kuten todettua Bernt Riska peri veneinnostuksensa isältään Rurik Riskalta. Mutta miten Bernt alkoi itse valmistaa venesisustuksia? Ja miksi hän perusti Riskas Snickerin?

Elettiin syksyä 1979, kun Bernt Riska aloitti rakennusinsinööriopinnot Vaasassa 19-vuotiaana. Opinnot eivät maistuneet ihan niin hyvin kuin Bernt oli toivonut ja hän alkoi kaivata koulunpenkiltä käytännön hommiin. Isänsä Rurikin tuella Bernt uskalsi kokeilla siipiään. Kolmen kuukauden opiskelun jälkeen hän jätti opinnot kesken, ja keväällä 1980 Bernt Riskas Snickeri Ky aloitti toimintansa.

”Jos isä ei olisi ollut mentorinani, en olisi koskaan uskaltanut” – Bernt Riska

Tämän jälkeen asiat etenivät  valtavalla nopeudella. Vuotta myöhemmin rakennettiin ensimmäinen halli ja Bernt palkkasi ensimmäiset työntekijänsä. Tage Sandstedt oli ensimmäisiä palkkalistoilla, ja 38 vuotta myöhemmin hän on edelleen Riskas Snickerin palveluksessa mestaripuuseppänä ja yhtenä luottopelaajana.

bernt-riska-riskas-snickeri

Bernt Riska (vas.) ja Tage Sandstedt (oik.).

Kullan veneveistämö Oravaisissa. Birger Kulla on kuvassa työn touhussa asentamassa tuulilasia Kulla-veneeseen 60-luvun lopussa.

Ja mitä sitten tapahtuikaan?

Viimeisten 40 vuoden aikana olemme valmistaneet yli 4 000 moottorivenesisustusta ja yli 1 500 purjevenesisustusta. Vuonna 2010 perustimme yhdessä muiden venealan alihankkijoiden kanssa Ocean Quality Systemsin, joka valmistaa yli 50 jalan luksuskatamaraaneja nimellä Ocean Explorer.

Vuonna 2018 Thomas Kulla astui mukaan kuvaan. Hän on Riskas Snickerin osaomistaja yrityksensä LTK Products kautta. Thomas näki yrityksessä suurta potentiaalia ja päätti, että oli työskennellyt jo tarpeeksi lasikuidun parissa.

”Sisustus ja puu yhdessä houkuttelivat” – Thomas Kulla

Thomasin perheessä kiinnostus veneisiin ulottuu sadan vuoden taakse 1900-luvun alkupuolelle, jolloin hänen isoisänsä harrasti puuveneiden valmistamista. Thomasin isä, Birger Kulla, vei venekipinää eteenpäin ja alkoi valmistaa puu- ja lasikuituveneitä 1900-luvun puolivälissä. Thomas puolestaan jatkoi veneenrakennustoimintaa yhdessä veljensä kanssa. Aluksi he keskittyivät pienempiin lasikuituveneisiin, mutta viime aikoina yritys on panostanut ainoastaan isompien veneiden valmistamiseen.

” Kuriositeettina voin mainita, että ostin kauan sitten Kulla-veneen, jonka Thomas Kullan isä on valmistanut 60-luvulla. Se kietoo tarinamme yhteen mielenkiintoisella tavalla.” – Bernt Riska