Riskas Snickeri

Vi är ett av Finlands ledande inredningssnickerier med över 75 – års erfarenhet inom båtindustrin. Med passion för gediget hantverk, precision och höga kvalitetskrav tillverkar vi lyxinredningar för segelbåtar, motorbåtar, fartyg samt inredningar för offentliga byggnader. 

rurik-riska-riskassnickeri

Rurik Riska (1925-2016) 

Vår historia!

Vår framgång bottnar i företagets historia och i våra värderingar som vi omsorgsfullt implementerat i vår verksamhet. Vi har alltid investerat i vår personal eftersom de är snickeriets absolut viktigaste resurs. Tack vare personalens långa arbetserfarenhet och skicklighet kompromissar vi aldrig med kvalitén eller utförandet av de inredningar vi tillverkar. Som kund hos oss kan du lita på att vi förverkligar dina önskemål och att allt vi skapar görs med omsorg och precision.   

 Vår historia handlar om att våga göra det man brinner för, även om man så hamnar inleda sin verksamhet i ett hönshus eller hoppa av skolanHistorien sträcker sig 100 år tillbaka i tiden, genom ett arv av såväl Bernt Riskas (vd och grundare) fars intresse för båtar samt Thomas Kullas (delägare) far och farfars intresse för båtar. Vill du höra hela historien från början? Följ då med på en tidsresa till 1900 – talets efterkrigstida Finland.  

Grunden för Riskas snickeri läggs

1947 startar Rurik Riska, far till Bernt Riskaett eget litet snickeri i ett hönshus på familjens gård. Den första anställda fick börja arbetsdagen med att jaga ut hönsen, så nivån där i början var inte så hög. Snickeriet Rurik grundade hette Riskas Snickeri, men var inte samma Riskas Snickeri som Bernt trettio år senare startade. Till en början tillverkade snickeriet främst dörrar och fönsterkarmar, men efter ett par år kom båttillverkaren Finnark med i bilden. Ytterligare några år senare började snickeriet tillverka båtinredningar för det då nystartade företaget Nautor efter att Rurik Riska kommit i kontakt med Nautors grundare Pekka Koskenkylä. Rurik Riska var nämligen mästare på ytbehandling, och de båtinredningar som snickeriet tillverkat för Nautor gick hem hos mångmiljonärerna. Hösten 1967 övergick det som då var Riskas Snickeri i Nautors tjänst och Rurik Riska blev snickerichef och teknisk chef på Nautor var han sedan jobbade fram tills pensionen. 

historia-puusepänverstas

Bäckas i Kronoby. Hönshuset till vänster byggs ut och växer till ett snickeri. 

Riskas-Snickeri-Kekkonen-Puuseppä

”This is tri gang lacka” – Rurik Riska​

Fint främmande i snickeriet 1980. I mitten president Kekkonen och Rurik Riska. Den reslige t.v. är Wilh.Schuman Ab:s VD Gay Ehrnrooth och t.h. kung Olav V av Norge. Krister Cygnell visar hur träninredningens fantastiska finish kommer till. ”This is tri gang lacka”, beskriver Rurik Riska åt president Kekkonen, ett legendariskt utryck som lever kvar i snickeriet än idag. 

BERNT RISKA FÖR ARVET VIDARE

Nu är det dags att färdas till det ljuva 80 – talet, när det som idag är Riskas Snickeri etablerades. Bernt Riska ärvde sitt båtintresse av sin far Rurik Riska som vi berättat om tidigare. Men hur kom det sig att Bernt började tillverka båtinredningar själv? Och varför grundade han Riskas Snickeri?   

Som 19 åring (hösten 1979) hade Bernt Riska börjat studera i Vasa till byggnadsingenjör. Studierna var däremot inte riktigt så roliga Bernt hoppats på, och han började längta bort från skolbänken till ett praktiskt arbete. Med stöd av sin far Rurik vågade Bernt satsa. Tre månader in på studierna hoppade han av skolan och våren 1980 startade Bernt Riskas Snickeri Kb.   

”Utan min pappa som mentor hade jag aldrig vågat” – Bernt Riska  

Efter det gick allt väldigt fort. Ett år senare byggdes den första hallen och Bernt anställde sina första arbetstagare. Tage Sandstedt var en av de allra första anställda, och 38 år senare jobbar han fortfarande kvar hos oss på Riskas Snickeri som företagets mästarsnickare och trogna stöttepelare. 

bernt-riska-riskas-snickeri

Bernt Riska (t.v.) och Tage Sandstedt (t.h.).  

_birger-kulla

Kullas båtbyggeri i Oravais. Birger Kulla in action och monterar vindrutan på en Kullabåt i slutet på 60-talet. 

VAD HÄNDE SEN?

Under de senaste 40 åren har vi tillverkat över 4000 motorbåtsinredningar och över 1500 segelbåtsinredningar. 2010 grundade vi tillsammans med andra underleverantörer inom båtbranschen Ocean Quality Systems, som tillverkar lyxkatamaraner från 50 fot uppåt under namnet Ocean Explorer 

 2018 kom Thomas Kulla med i bilden, som delägare i Riskas Snickeri genom sitt bolag LTK Products. Thomas såg en stor potential i företaget, och ansåg att han jobbat tillräckligt med glasfiber.  

”Inredning och trä lockade” – Thomas Kulla  

Inom Thomas familj sträcker sig båtintresset hundra år bakåt i tiden till hans farfar som hade som hobby att tillverkade träbåtar i början på 1900-talet. Thomas Far, Birger Kulla, förde båtintresset vidare och började leva på att tillverkade trä och glasfiberbåtar i mitten på 1900-talet. Thomas i sin tur förde båtbyggeriet vidare tillsammans med sin bror. Till en början riktade de in sig på mindre glasfiberbåtar, men den senaste tiden har företaget enbart satsat på tillverkning av större båtar.  

” Som kuriosa köpte jag för länge sedan en Kullabåt, tillverkad av Thomas Kullas far på 60-talet. Det knyter ihop säcken på något vis” – Bernt Riska